2014 augusztus 18, Berekméri Edmond, Székelyhon.ro

Népművészet Mestere díjat kaptak marosszékiek

székelyhon.ro, 2014 augusztus 18, Berekméri Edmond

Idén két kiváló marosszéki prímás, a vajdaszentiványi Horváth Elek és a magyarpéterlaki Csiszár Aladár vette át az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól a Népművészet Mestere díjakat. A ceremóniát augusztus 17-én, vasárnap a budai várban megtartott Mesterségek Ünnepén tartották meg. Az 1953-ban alapított díjat évente tíz személy kaphatja.


Fotó: Berekméri Edmond

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80, vastagsága 8 milliméter. Az érem Asszonyi Tamás szobrászművész alkotása, egyoldalas, középmezőben pásztorfaragásra utaló férfi és nő ábrázolással, köriratban a díj elnevezésével van ellátva.

A 79 éves Horváth Elek megkeresésünkre elmondta, hogy a Maros Művészegyüttes egykori kiváló táncosával, Fazakas János táncoktatóval, valamint Csiszár Aladár zenészkollégájával utazott Budapestre átvenni a kitüntetést. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy elismerték munkámat, örömmel és elégedettséggel vettem át a díjat. Örülök, hogy továbbadhattam másoknak is népzenei tudásomat. Több mint 250, Vajdaszentiványon ismert magyar nótát tanítottam meg az évek során az anyaországiaknak. Magyarországon számtalan fellépésem volt, hegedültem már Csehországban, Németországban, Hollandiában és Japánban is, ahol igencsak értékelték a tudásomat” – nyilatkozta portálunknak a kitüntetett vajdaszentiványi prímás.
Elek bácsit nagyapja tanította hegedülni 8 éves korábban, s azóta szinte nincs olyan nap, hogy ne venné kézbe a hangszert. A nagyszerű prímásnak több hegedűje is van, legrégebbi egy közel háromszáz éves Stradivarius-utánzat.

Fazakas Jánostól megtudtuk, hogy a Mesterségek Ünnepén, amit augusztus 16. és 20. között rendeznek meg a Budai várban, idén Törökország volt a díszmeghívott, ahonnan a népművészek ősi technikával készült, szemet gyönyörködtető alkotásokat hoztak magukkal. Természetesen magyar kézművesek és fellépők is jelen voltak a seregszemlén, bemutatva népi kultúránk legjavát.

„Augusztus 17-én 14 órakor került sor a Hagyományok Háza szakmai irányításával lezajlott Népművészet Mestere pályázat díjátadó ünnepségére a Palota Színpadon. A gálaműsort Csiszár Aladár kezdte hegedűjátékával, majd Horváth Elek zárta. Erdélyből még a válaszúti Szabó Ferencné Balázs Róza, illetve Fodor János táncos-énekes kapták meg még a Népművészet mestere-díjat. Ezt követően a Fölszállott a páva díjazottjainak műsorát láthatták az érdeklődők a palota színpadon” – tájékoztatott Fazakas János (Fazi) néptáncos.

A díjazottak méltatása
Horváth Elek prímás.
Indokolás: A magyar népzene egyik meghatározó adatközlője, hagyományos zenészcsalád tagja. Családja évszázadokon át őrizte a reneszánsz korig visszanyúló magyar zenei hagyományt, ő pedig ennek a kincsnek utolsó őrzője, leghitelesebb előadója és terjesztője, sok kiváló mai magyar népzenész mestere. Tudása, megnyerő személyisége által több ezer mai fiatal ismerte meg a magyar népzene és néptánc-hagyomány értékeit.

Csiszár Aladár prímás. Indokolás: A Maros-mente és talán egész Erdély egyik legnagyszerűbb hegedűseként a Felső Maros-mentén és a Nyárádmentén egyaránt ismerik és kedvelik. A magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlője, napjainkig a jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor hegedűoktatója. Fiatalabb és idősebb népi hegedűsök, elismert népzenészek mesterüknek és példaképüknek tekintik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .