2016 július 19, Antal Erika, MASZOL

Nagykorú lett a jobbágytelki néptánctábor

MASZOL, 2016 július 19, Antal Erika

Tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a Marosszéki Népzene és Néptánctáborát a múlt héten a Folk Center Alapítvány Jobbágytelkén. A 18 év alatt megszületett és felnőtt egy generáció, sokan e táboron nevelkedtek, ott szerették meg a népzenét és néptáncot, olyannyira, hogy a jobbágytelki fiatalok nem csak jelen voltak az esti táncházban, de táncoltak is, sőt a zárórendezvényen saját előadásukkal léptek színpadra.

Már három éve annak is, hogy a kezdő és haladó tánccsoport mellé a szervezők létrehoztak egy úgynevezett ínyencek tánccsoportját is – hívta fel a figyelmet Ferencz Zsolt, akitől megtudtuk, hogy ott azokat oktatják, akik a szokásostól, ismerttől valami mást, eltérőt szeretnének tanulni, például a Székely-Mezőség táncait, amelyek faluról falura változnak, de táncházban kevésbé szokták táncolni. Ezeket a haladóknak számító tánckedvelőket Fazakas János, azaz Fazi tanította.Fotó Antal Erika

Idén majdnem 250 résztvevője volt a tábornak, ennél többet nem is nagyon bírna el a falu a szervezők szerint, hiszen nem céljuk jövedelmezővé duzzasztani. Akik Jobbágytelkére érkeztek – sok közöttük a visszatérő –, vagy a sátortáborban szálltak meg, vagy a falubelieknél. A szervezők még a tábor előtt végigjárják a települést és érdeklődnek, hol van meleg-hideg vizes tisztálkodási lehetőség, ki az, aki térítés ellenében vendéget fogadna. Így aztán mindig vannak, akik vendégül látnak táborozókat, hazaiakat vagy magyarországiakat. A résztvevők aránya ugyanis így oszlott meg az idén: fele-fele arányban jöttek határon innen és határon túlról. Volt egy japán és egy finn résztvevő is, ők már visszatérő tagjai a tánctábornak. Egyikük Fazi japán tanítványa, ő ugyanis évente két alkalommal a távol-keleti országban tanítja a magyar néptáncot.

A finn táncos pedig magyar felmenőinek köszönhetően fedezte fel az identitásnak ezt a formáját, a néptáncot. A tábornak úgynevezett Tábori Alkotmánya is van, amely 15 cikkelyben fogalja össze mindazt, amit a résztvevőknek tudniuk kell. Például első pontban leszögezi, hogy „Örvendj, hogy itt vagy!” Majd sorolja: „Az információs irodában elméletileg mindent megtudsz, A kitűző viselete kötelező, legyen mindig látható helyen!, Akit elkapunk, hogy blattol…. fizet!, Vigyázz magadra, másokra, egymásra, vigyázz arra is, ami nem a tied!, Ne rongálj! Amit tönkreteszel, megfizeted!” stb. Arra is figyelmeztet az alkotmány, hogy az ott tartózkodók ne egyenek erdei gombát, hasmenés elkerülése végett csak ásványvizet igyanak, ne veszítsék el az ételjegyeiket, este a tanárnőket táncoltassák meg, illetve, aki pihenni szeretne, az nem jó helyen jár.

A program szempontjából gazdag, változatos volt a kínálat, délelőttönként tánc- és énekoktatás várta a résztvevőket, délután néprajzi előadások, esténként pedig néptánccsoportok fellépése és táncház.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.