2019 július 16, Gligor Róbert László, Népújság

Tánctól zajos Jobbágytelke


Népújság, 2019 július 16, Gligor Róbert László

Vasárnap este huszonegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a marosszéki népzene- és néptánctábor Jobbágytelkén, idén is kétszáz körüli résztvevővel, akik az anyaországból, de még a  tengerentúlról is a felső-nyárádmenti faluba utaztak egy hétre.

Egy hétre ismét Jobbágytelke lett a (néptánc)világ közepe, számos ismerős és ismeretlen néptánc- és népzenekedvelő fiatal és kevésbé fiatal lepi el a falut, sátrat vernek az udvarokon, elfoglalják a családi házak üres szobáit, éjjel-nappal zeneszó és csujjogatás hallatszik a kultúrotthon irányából, megpezsdül az egyébként nyugodt település, még az idős asszonyok is kiülnek a kapu elé a kispadra, szemügyre venni s meghányni-vetni azt, ami a faluban történik.


Fotó: Gligor Róbert László

A pihenni vágyók tartózkodjanak a táborban való részvételtől – figyelmeztetnek a szervezők, és gondoskodnak is arról, hogy aki mégis idemerészkedik, annak legyen mitől megizzadnia. Hétfő és szombat között mezőpaniti, nyárádselyei és általános nyárádmenti táncrendet sajátíthatnak el a kezdő és haladó résztvevők László Csaba, László Zsolt, László Bartha Ildikó, Fazakas János „Fazi” és Molnár Rozália irányításával, míg Farkas Sándor és Kásler Magda marossárpatakit tanít az ínyenceknek. Népdalokat Kásler Magda oktat, míg Sinkó András szakfelügyelete alatt népi hangszeroktatás zajlik.
Ott találtuk a foglalkoztatáson a 82 éves Csiszár Aladár magyarpéterlaki cigányprímást is, akinek zenekara is jelen van a hét folyamán a Magos, a Cinige, az Öves együttesek, valamint Moldován István „Kuki” zenekara mellett az oktatásokon és az esti táncházakban, ahol adatközlő zenészek, táncosok és énekesek sárpataki, sáromberki és selyei táncokat is bemutatnak, majd hajnalig lehet ropni, de lesz okszitán népzenei koncert is, míg a zárógálán a szigetszentmiklósi Szépszivárvány együttes lép fel. A gyerekek sem unatkozhatnak, Szakács-Mikes Júlia és Szakács-Mikes István irányításával a héten a néptánc mellett az aratás, cséplés, szalmaválogatás, -fonás és -kalapkészítés, szőnyegszövés, üvegfestés, csuhévirág-készítés részleteibe tekinthetnek be. Délutánonként az érdeklődő felnőtteknek lesznek szakmai előadások a tanya és a város közötti migrációról, a mikházi ferences szerzetesekről, növényi festésről, ezenkívül megemlékeznek a néhai Balla Antalról is, és a csűrmoziban délutánonként dokumentumfilmet vetítenek a magyar csárdásról. Állandó programként látogatható a falumúzeum, a fotókiállítás, esténként pedig nem lesz üres a folkkocsma sem. Szombaton megrendezik a hagyományos íjászvetélkedőket, az esti gálaműsorban pedig a résztvevők bemutatják a tanultakat, majd egy utolsó fergeteges táncházzal búcsúznak Jobbágytelkétől.

A tábori információs irodán megtudtuk: hétfőn délben a résztvevők száma megközelítette a kétszázat, előzetesen mintegy százan jelentkeztek be, de jött két anyaországi és egy erdélyi csoport is, és internetes bejelentkezés nélkül érkezetteket is fogadtak. A résztvevők zöme anyaországi és erdélyi, de vannak Angliából, Finnországból, Szlovéniából, az Amerikai Egyesült Államokból és a Távol-Keletről is.

Olyan világban élünk, amikor nincs időnk egymásra, amikor egyre kevesebben vannak azok, akik összefogják a közösséget, akik próbálják egymásnak átadni a legjobbat. Ez a tánctábor annak példája, hogy mégis léteznek ilyen emberek, hiszen itt mindenki ugyanazért a célért van: megmutatni, hogy él még az őseinktől kapott érték, a hagyomány, a népzene és néptánc – mondta tábornyitó beszédében Barabási Ottó polgármester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.